Sorgsprog

Sorgsprog

Grethe Andersen

En bog med teori og eksempler på

- at sorg er tabu, og at vi derfor mangler et sorgsprog

- hvordan vore forestillinger om at komme hurtigt videre påvirker vor kommunikation med en sørgende

- manglende bevidsthed om virkningen af vore udsagn

- akavede og sårende udsagn til en sorgfuld

- hvordan vi åbner for god lægende kommunikation

Mine forudsætninger:

InfoPosted by Grethe Andersen Mon, June 15, 2009 14:49:47

Jeg har i 32 år været gymnasielærer i dansk og har beskæftiget mig meget med både skriftlig og mundtlig kommunikation.

Vi handler med hinanden, når vi kommunikerer med hinanden. En frase siger det er ikke ordet, men det er i høj grad ordet og ordene, som vi bruger til hinanden.

Jeg mistede min tvillingsøster for fire år siden, og tabet af hende har gjort mig meget lille og halv. Det er nok svært for mange at fatte, hvad det betyder at miste en, man har været totalt forbundet med i 58 år.

Sorgen tager tid, måske tager den altid.

Jeg har de to første år nedskrevet de udsagn, som mennesker omkring mig har mødt mig med – alle sikkert velmente, men ofte akavede og sårende, fordi sorgen bliver skubbet væk, og man oplever, at mange ubevidst kommer til at udtrykke, at man vil blive i sorgen.

Men sorgen er der, og det er vigtigt, at den sørgende ”får lov til” at have sin sorg.

I bogen gives der mange eksempler på såvel lukket sårende som åben lægende kommunikation med den sorgfulde.

BOGENS MÅLGRUPPE:

Mit mål med bogen er at skabe højere grad af bevidsthed om kommunikation med mennesker, som er blevet ramt af stor sorg.

Målgruppen er, håber jeg, professionelle – psykologer, socialrådgivere, sygeplejersker, læger, præster etc., som i deres virke ofte står over for mennesker i sorg.

Mit håb er, at også mennesker i almindelighed kan drage nytte af mine erfaringer, når de møder sorgfulde og skal forholde sig til det ubærlige.

Først når man selv tør åbne for sorgen, kan man tage den sørgende ind.


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Ane Marie Sun, June 28, 2009 18:43:03

Dejligt, du har skrevet den bog. Jeg mistede min elskede sidste sommer, og der er sket det, at kærligheden bare vokser og vokser. Som om døden ikke rigtig gør en forskel. Det synes jeg er forunderligt og overraskende. og jeg har ikke hørt andre sige det. Så jeg ved at for mig, vil den kærlighed altid være der og jeg " kommer aldrig såkaldt over den". Når den fylder i mig bliver jeg så glad og er taknemmelig for at jeg har den.

Så jeg tror kærligheden til din søster vil fylde i dig til dit sidste åndedrag, og jeg tror at når sorgen får os til at se realistisk, at vi ikke kan række ud efter den anden, så mærker vi at pladsen i hjertet altid vil være fyldt af det menneske, levende eller død. Her eller hisset.

Den erfaring gør mig så glad, at jeg ikke længere er bange for at miste. ofte når sorgen tager fat i mig, ser jeg, at det ikke er sorg, men derimod kærlighed, der brusser i mine årer. Tak. Ane Marie.

Posted by am Sun, June 28, 2009 18:32:20

test